Snorkeskinner

Snorkeskinner

Denne artikkelen er utdatert. Vi tilbyr state of the art diagnostikk og behandling for å bedre søvn, pust og vekst hos pasientene våre, og er spesialisert i bruken av blant annet ALF apparatur og TRP apparatur. Les mer på Søvn og pust.

Søvnapné er en diagnose for anstrengt pust eller jevnlig pustestans mens man sover.

Omkring 40% av befolkningen i Norge snorker om natten. Musklene i de øvre luftveiene slapper av under søvn og dette kan føre til en innsnevring i halsen. Snorking og de aller fleste tilfeller av søvnapné kan behandles hos tannlegen med en spesialtilpasset snorkeskinne man sover med om natten. Tannlegen henviser deg til en søvnklinikk dersom det trengs grundigere utredning. Her gjennomføres en søvnmåling som forteller om pustestansen skyldes blokkerte luftveier eller om pustestansen styres av hjernen (obstruktiv og sentral søvnapné). De registrerer også hvilken stilling man ligger i under pustestans.

De aller fleste tilfeller av snorking og søvnapné kan behandles med snorke-/apnéskinne. Da gjennomføres en bittregistrering som forteller hvordan skinnen skal fremstilles for å åpne svelget best mulig. I ettertid vil vi sørge for jevnlig oppfølging, og en ny søvnundersøkelse med snorke-/apnéskinnen for å forsikre om at skinnen har god effekt. Søvnapné og snorking behandles med samme type skinne, men skinnen tilpasses alltid individuelt og klargjøres innen kort tid.

SomnoDent søvnapné-skinne (snorkeskinne)

Hvorfor snorker jeg/sover dårlig?

Obstruktiv søvnapné (OSA) er en alvorlig og livslang søvn-pusteforstyrrelse som kan påvirke søvnen, helsen og livskvaliteten din. Den kan være belastende for enkeltindividet, men også for partnere som deler seng.

Når man sover så slapper musklene i kroppen av, også de som styrer tungen og svelget. Det myke vevet bak i svelget kan sige ned og føre til at luftveiene blir blokkerte. Hjernen reagerer med å sende ut vekkesignaler til kroppen for å unnvike kvelning, noe man selv ikke merker. Pustingen fortsetter igjen med gjesping etter luft, og dermed oppstår også høylytte snorkelyder.

Hvis du ofte føler deg trøtt og ikke uthvilt om morgenen, er plaget av å være dagtrett og sliter med konsentrasjonen; så kan dette være tegn på OSA. Ta testen på sovnapne.no for å sjekke om du kan ha søvnproblemer, eller kom innom oss for en prat med en tannlege.

Snorkeskinner_1-2-3

1.  Slik ser normale luftveier ut.

2. Slik ser luftveiene ut for en som snorker hvor det skapes vibrasjoner som fører til snorkelyden.

3. Slik ser luftveiene ut til noen som har OSA. Da vil man stoppe å puste i flere sekunder, før man gisper etter luft.

SomnoDent

Hvis man sliter med snorking eller søvnapné kan dette behandles på ulike måter. Vektreduksjon og CPAP (maske som hjelper deg å puste hele natten) er to mulige behandlinger. For personer med moderat søvnapné, så kan man bruke en såkalt snorkeskinne. Skinnen består av en under- og overkjeveskinne, spesialtilpasset dine tenner. Skinnene styrer underkjeven din fram, slik at vevet og musklene i svelget strammes, og tungen holdes på plass foran luftveiene under søvnen. Strammingen av svelget forhindrer også at pustingen setter det myke vevet i svingninger – som er en hyppig årsak til høy snorking.

300 000 pasienter har blitt behandlet med SomnoDent og 91% av pasientene sier at de har forbedret søvnkvalitet med skinnene. 1)

Hvordan får jeg en snorkeskinne?

Ta kontakt med oss på Tannami for en time. Her vil du bli undersøkt for å sjekke at behandling med skinne vil fungere for deg. Vi tar avtrykk av over- og underkjeve og nøyaktig bittregistrering som sendes til produksjon. De ferdige skinnene kontrolleres neste gang du kommer hit. Da lærer du samtidig hvordan skinnene settes inn og tas ut, og hvordan du best pleier og rengjør skinnene.

1) AM / Respir Crit Care Med Vol 163. Pp 1457-1461, 2001

Snorkeskinner_Somnodent-logo

Kontakt